Śledź z kiełkami kapusty czerwonej
Danie wigilijne – śledź z kiełkami kapusty
Śledź z kiełkami kapusty to dania, które przygotujesz bardzo szybko. Jedynie śliwkę suszoną należy wcześniej namoczyć. I oczywiście warunkiem jest posiadanie słoika kiełków kapusty!
Składniki:
1 słoik kiełków kapusty czerwonej – im więcej kiełków w stosunku do pozostałych składników, tym zdrowsza i lżej strawna stanie się ta wigilijna potrawa…
1 cebula czerwona
3-4 śledzie solone filety
1 garść śliwek suszonych (prawda, że pasują do kapusty, zwłaszcza na wigilijnym stole?) + wino czerwone wytrawne do namoczenia
pieprz, gałka muszkatołowa utarta
olej
Jak wyhodować kiełki czerwonej kapusty?
Tutaj widzicie, że po kilku dniach można uzyskać cały słoik kapusty w jej najzdrowszej formie. Do umytej kiełkownicy wrzucamy 2 łyżki nasion kapusty, namaczamy je kilka godzin. Następnie wodę wylewamy przez nakrętkę z sitkiem. Nastawione nasiona należy płukać 3 razy dziennie, a po kilku dniach czas na zbiory. Śledź z kiełkami kapusty jest lżejszy z powodu kiełków – to takie antidotum na wilijne i świąteczne ciężkie smakołyki.
Przygotowanie śledzia z kiełkami kapusty:
1. Parę godzin wcześniej namoczyć śliwki z czerwonym wytrawnym winie, a śledzie w wodzie, aby nie były tak strasznie słone.
2. Pokroić śledzia, wrzucić go do miski, posypać świeżo mielonym pieprzem i gałką, polać olejem, wymieszać, odstawić.
3. Pokroić odsączone śliwki, dodać do śledzi, wymieszać.
4. Dodać połowę kiełków, wymieszać, odstawić.
5. Przed podaniem domieszać do miski resztę kiełków – wtedy zachowają charakterystyczną sprężystą strukturę.
Smacznego! Śledź z kiełkami kapusty gotowy na Wigilię.